Om Mindfulness

Meditation - YogaHvad er essensen af Mindfulness? Nærvær og fuld opmærksomhed på det, som er – nu og her -, er i hvert fald noget af det mest essentielle i mindfulness, og der er mange måder at blive mindfuld på.

Objektivt er mindfulness den neutrale og nærværende måde at forholde sig til de fænomener, din krop, følelser og omgivelser møder.

Vi bliver konstant bombarderet af indtryk både udefra og fra vores egen krop, og vores hjerne arbejder på højtryk for at følge med. Dette kan give anledning til tankemylder og koncentrationsbesvær, som i værste fald kan udvikle sig til stress og depression.

Med mindfulness får du nogle helt basale værktøjer til at adskille de mange indtryk og leve mere i nuet. Du vil blive mere opmærksom på, hvad der sker omkring dig og inden i dig, uden at putte oplevelserne i kasser som gode eller dårlige, bekymrende eller rare. Ved ikke hele tiden at skulle vurdere alting, vil du opleve en større ro i sindet og få mere energi til de ting, der virkelig betyder noget for dig.

Konceptet mindfulness har sine rødder i de buddhistiske traditioner, hvor meditation spiller en særlig stor rolle, men selvom disse metoder har været anvendt i Indien i flere tusinde år, fik de først for alvor en seriøs anerkendelse i den vestlige verdens medicin sidst i 1990’erne.

I 1994 udgav den amerikanske professor i medicin, Jon Kabat-Zinn bogen, Wherever You Go, There You Are: Mindfulness Meditation in Everyday Life, som hurtigt blev en national bestseller, og den enorme omtale gav grundlag for verdens første center for mindfulness.

I Danmark fik vi i 2013 Center for Mindfulness ved Aarhus Universitet, som uddanner certificerede mindfulness-instruktører og løbende afholder kurser i diverse mindfulness-aktiviteter.

I dag er mindfulness og meditation altså blevet et medicinsk anerkendt værktøj til behandling af psykiske lidelser som stress og depression, på samme måde som kiropraktik anvendes til diverse kropslige lidelser.

Lider du af enten stress eller depression, er det vigtigt, at du får snakket med din læge, hvortil MindFuel appen så kan bruges som supplement. Appen må ikke stå i stedet for et regulært behandlingsforløb anerkendt af din egen læge.

En af de mest udbredte måder at gøre sig selv mindfuld er simpel, daglig meditation, men bare det at smage ordentligt på maden, ja virkelig undersøge, hvad du egentlig har i munden, kan blive en mindfuld øvelse og give dig ro. Når vi er allermest pressede, kører alt
på autopilot, og vi ænser nærmest ikke, hvad der foregår omkring os, mens hjertet galoperer derudaf og vejrtrækningen kun foregår oppe i halsen. Det er videnskabeligt bevist, at krop og sind er to forbundne kar, og du kan med garanti huske tilbage på utallige situationer, hvor du har følt dig kropsligt udmattet efter en dag med høj hjerneaktivitet, og du har lige så sikkert prøvet at stå i en presset situation med tankerne farende derudaf, hvor det hele faldt lidt mere på plads, da du tog en dyb vejrtrækning.

Er du i tvivl, om Mindfulness er noget for dig? Prøv engang at se på disse fakta:

  • Mindfulness er tilgængelig for alle
  • Mindfulness er anvendt i østen i mere end 5.000 år
  • En lang række psykologer og psykiatere tilbyder i dag mindfulness forløb som en del af behandlingen
  • De fleste af landets a-kasser tilbyder kurser i mindfulness og det samme gør en lang række fagforeninger
  • Der findes over 72.500  videnskabelige artikler, som indeholder søgeordet “meditation brain development”
  • Over 500.000 danskere har allerede downloaded div. Mindfulness apps (både Android og iOS)

 

Mediterende dreng

“Everything is created twice, first in the mind and then in reality.” ― Robin S. Sharma